joi, 2 aprilie 2009
Nivelul recomandat al colesterolului este intre 1,50 g si 2 g la litru. In cazul in care vezi ca pe buletinul tau de analize nu regasesti aceste limite, inseamna ca e cazul sa faci niste schimbari in modul tau de alimentatie si de viata.
Consuma:
- toate tipurile de legume si fructe
- carne slaba (vita) si de pasare (pui, curcan, fazan)
- peste (somon, hering)
- lapte degresat, iaurt slab, branza alba 0%, branza cu mai putin de 40% grasime
Afla aici cat colesterol contin principalele alimente.
- fainoase in cantitati moderate: paine, orez, gris, paste fara oua
- 2 oua pe saptamana
- ceai si cafea slaba, vin, sucuri de fructe fara zahar, sucuri de rosii sau de morcovi
Evita:
* carne grasa (oaie, porc, rata, gasca)
* organe (ficat, rinichi, creier)
* fructe oleaginoase (alune, migdale, arahide, curmale, avocado)
* bauturi de ciocolata/cacao
* produse zaharoase: biscuiti, briose, cornuri cu ciocolata, produse de patiserie
* inghetata si galbenus de ou
* produse prajite, clatite, semipreparate care de obicei contin multa sare
* unt, smantana, sosuri, maioneza
Reguli de aur:
1. Redu consumul de grasimi saturate.
2. Limiteaza consumul de zaharuri.
3. Consuma grasimile sub forma de margarina de porumb sau de floarea-soarelui.
4. Foloseste uleiuri bogate in acizi grasi polinesaturati (floarea-soarelui, porumb, soia, rapita) si mononesaturati (ulei de masline).
5. Mananca alimente bogate in fibre alimentare care favorizeaza tranzitul intestinal.
6. Bea apa: 1,5-2 litri pe zi (mai ales la trezire si inainte de culcare).
7. Schimba-ti stilul de viata: activitatea sportiva favorizeaza pierderea in greutate, te ajuta in lupta impotriva stresului si scade tensiunea arteriala. Redu fumatul sau renunta la el, intrucat tutunul provoaca o intarire a peretilor arteriali.
Cum prepari alimentele?
Carnea (pielea trebuie indepartata dupa preparare):
* la gratar sau la cuptor
* frigarui
Pestele:
* la gratar
* gatit in sos slab (vin alb, apa, suc de lamaie, condimente si plante aromatice)
* la cuptor (cu rosii, ardei, lamaie si plante aromatice)
* in hartie (cu rondele de lamaie si plante aromatice)
Legumele verzi:
* gatite in apa sau la vapori
* crude, cu vinegreta
* tocana
Exemplu de meniu anti-colesterol:
MIC DEJUN
* cafea, ceai sau lapte degresat + indulcitor
* 1 felie de paine sau 2 pesmeti cu 10 g margarina dietetica
* 100 g de branza alba (20% grasime)
PRANZ
- salata de cruditati cu vinegreta (cu ulei de masline) - 100 g
- carne la gratar - 125-150 g
- un aliment feculent la alegere (cereale, seminte de leguminoase: fasole, linte, cartofi sau paste fainoase) - 150 g cu 10 g margarina dietetica
- branza - 25 g
- fructe la alegere - 100 g
- paine 1/4 bagheta (70 g)
- 1/4 l de vin
CINA
* farfurie cu cruditati + vinegreta
* un peste la alegere 150 g
* legume verzi 200 g cu 10 g margarina dietetica
* 100 g de branza alba 20% grasime
* paine 1/4 bagheta (70 g)
* suc de fructe sau 1/4 l de vin
Etichete: cura de slabire, Dieta anti-colesterol, regim
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu